ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ЗЛОЧИНУ? ЩО РОБИТИ?

Є два способи розвитку події:
1. Виклик через 102:

  • здійсніть виклик на лінію “102” зі стаціонарного телефону (у випадку його відсутності рекомендуємо відшукати номер телефону (стаціонарний) місцевої чергової частини Управління поліції, оскільки у разі виклику з мобільного через “102”, працівники поліції можуть не з’явитися або прибути занадто пізно (Вам доведеться чекати протягом дня));
  • по приїзду слідчої оперативної групи радимо Вам уважно слідкувати за діями або бездіяльністю. Рекомендуємо також проводити відео зйомку дій правоохоронців (у разі подальшої бездіяльності, або можливого зникнення будь-яких доказів);
  • по закінченню проведення огляду Вашого домоволодіння, Ви повинні ознайомитися з протоколом огляду місця події, де вірність Ви повинні засвідчити своїм підписом. Важливо! Перефотографуйте повний текст (обов’язково завершений документ) – така світлокопія буде копією оригіналу;
  • цього ж дня у Вас повинно бути відібрано пояснення, або у разі внесення негайних відомостей – допитано в якості потерпілого та надано Вам пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.

2.Зверенення безпосередньо до Управління поліції:

  • вимагайте, щоб заяву у Вас було відібрано уповноваженою особою;
  • окремо у Вас уповноважена особа повинна відібрати пояснення з приводу події;
  • у разі, якщо Вам спричинені тілесні ушкодження, уповноважена особа повинна Вам надати направлення на судово-медичну експертизу.

ч.1 ст.214 КПК України передбачає “слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань(далі – ЄРДР), розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.”

Важливо! Рух Вашої заяви необхідно відслідковувати, тому якщо протягом 48 год. Вас не було повідомлено про порушення “кримінальної справи” пропонуємо здійснити наступні дії:

1.Протягом 10 діб звернутися до суду зі скаргою про бездіяльність ОДР.
2.Отримати ухвалу про зобов’язання ОДР внести відомості до ЄРДР за заявою та розпочати досудове розслідування.
3.Звернутися до ОДР із заявою, надавши відповідну ухвалу на виконання.

  Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  – звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п’ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

  Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *