ЗАРЕЄСТРУВАТИ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ МОЖНА ПРЯМО У ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ

 Народження дитини – радісна подія у житті кожної родини, але разом із тим виникає багато питань щодо оформлення документів.

 Згідно з законодавством на вибір імені для малюка і оформлення свідоцтва про народження батьки отримують місяць з моменту появи дитини на світ. Проте новоспеченим батькам в останню чергу хочеться думати про формальності. Щоб процедуру з реєстрації народження малюків зробити максимально простою та доступною для батьків, зареєструвати дитину можна просто у пологовому будинку.

 Ця послуга була презентована ще у 2017 році та наразі нею можна скористатись практично в усіх пологових будинках. Додатково батьки можуть зареєструвати місце проживання дитини, оформити соціальну допомогу, а також стати на чергу до дитячого садка.

 Виписка мами з малюком зазвичай здійснюється на третій день після пологів, якщо вони пройшли без ускладнень, або на 5-7 добу, якщо потрібне додаткове обстеження чи нагляд за породіллею чи новонародженим.

Які документи потрібні для реєстрації народження?

 Разом із заявою про державну реєстрацію потрібно подати такі документи:

• Паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника у разі якщо державна реєстрація народження проводилась не батьками, а іншою особою;

• Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, спільна заява матері та батька дитини, заява матері). За відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його державну реєстрацію в паспортах або паспортних документах матері та батька дитини.

• документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров’я;

• паспорти батьків або одного з них;

• документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб або спільна заява матері та батька дитини або заява матері);

• у разі відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультативної комісії підставою для реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

 Разом із заявою про державну реєстрацію потрібно подати паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника у разі якщо державна реєстрація народження проводилась не батьками, а іншою особою.

 Відповідно до ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини в державних органах державної реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

  Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  – звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п’ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

  Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *