ОСОБЛИВОСТІ ВІДВІДУВАННЯ КАФЕ ДІТЬМИ ДО 16 РОКІВ

Що каже законодавство

 Стаття 20-1 Закону України «Про охорону дитинства»

 Діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

 Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи

–  зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження батьків чи іншого законного представника  або особи, яка дітей супроводжує і несе за них персональну відповідальність;

– мають право у період з двадцять другої до шостої години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку.

 Що таке заклади, у яких провадиться діяльність у сфері розваг

 Діяльність у сфері розваг – господарська діяльність юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, що полягає у проведенні лотерей, а також розважальних ігор, участь в яких не передбачає одержання її учасниками грошових або майнових призів (виграшів), зокрема більярд, кегельбан, боулінг, настільні ігри, дитячі відеоігри тощо (стаття 14 Податкового Кодексу України)

Що таке заклади громадського харчування

 Заклад громадського харчування – ресторан, бар, кафе, їдальня, закусочна, піцерія, кулінарія, кіоск чи інший заклад, що забезпечує харчуванням невизначену кількість фізичних осіб. Віднесення до закладів громадського харчування не залежить від територіальних ознак (місця) провадження господарської діяльності з громадського харчування та ступеня доступності харчування будь-яким особам (п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»)

 Слід звернути увагу на те, що вказані переліки діяльності закладів  не є вичерпними.

Відповідальність за порушення закону

 За порушення вимог законодавства щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування передбачена відповідальність як для суб’єктів господарювання, так і для батьків.

 Так, суб’єкти господарювання (посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян – власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності) несуть відповідальність за статтею 180-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

–  Якщо таке порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування вчинене суб’єктом господарювання вперше, то законом передбачено штраф у розмірі від 340 до 850 грн.;

– за вчинення такого правопорушення вдруге протягом року – штраф складатиме вже від 850 до 1700 грн.

Що стосується батьків, або законних представників дитини

 У разі виявлення дитини віком до 16 років у розважальному закладі та/або закладі громадського харчування після 22:00 год. без супроводу дорослих, батьків дитини може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення):

– вперше, до батьків можуть застосувати попередження або накладення штрафу від 850 до 1700 грн.;

– за вчинення такого правопорушення повторно протягом року передбачено штраф від 1700 до 5100 грн.

 Контроль за дотриманням вказаних положень закону здійснюється працівниками органів Національної поліції України, які мають право у разі виявлення правопорушень у цій сфері складати щодо осіб протоколи про адміністративні правопорушення, а розглядати ці протоколи буде суд.

Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  – звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п’ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *